.

.

torstai 30. maaliskuuta 2017

Yhden ihmisen valinnoilla ei ole merkitystä - vai onko sittenkin?

Kuopiolaisen paikallislehti Viikkosavon uutinen Liha pitää pintansa kertoi, että huolimatta vallitsevasta "kasvisruokabuumista" lihan kulutus ei toistaiseksi ole lähtenyt laskemaan. K-market Veljmiehen kauppiaan, Juha Nissisen mukaan vuoden 2016 lihanmyynti pysyi edellisvuoden tasolla. Tuoteryhmän sisällä suosiota ovat laskeneet punaisen lihan tuotteet ja broilerin kulutus on kasvanut. 

Ilahduttavaa on, että kasvisruokavalikoima on kasvanut huomattavasti viimeisen puolen vuoden aikana. Kuopion Prisman johtaja Jouni Ruotsalainen ei usko kasvisbuumin olevan ohimenevä trendi, vaan lihankulutus tulee hänen arvionsa mukaan laskemaan. Uusia tuotteita tupsahtelee markkinoille harvase päivä. Itse yritän tukea ilmiötä testaamalla uusia tuotteita ja jotkut hyödykkeet ovatkin jääneet päivittäiseen käyttöön.


Mudcake vegaanisti
Yhden ihmisen valinnoilla ei ole mitään merkitystä. Lause, joka saa karvani pystyyn. Ken tähän uskoo...on hölmö. "Heikkoina hetkinä" saattaa ajatus käydä mielessä; enkö nyt vaan voisi ottaa tätä tavallista juustoa, kun vegeversio maksaa tuplasti enemmän? Mutta jos yhden ihmisen valinnoilla ei olisi merkitystä, niin millä sitten on? Pienistä puroista kasvaa iso virta ja sitä rataa.


Itsetehty seitan, lohkoperunat ja tomaatti-basilikasalaatti
On hienoa huomata, että kasvisruoan suosion kasvu ja omat valintanikin ovat saaneet aikaan pikkuhiljaa pienin askelin yllättäviä, mutta niin suloisia ja ihania liikahduksia lähipiirissä. Jotkut ovat ottaneet arkeensa viikottaisen kasvisruokapäivän, toiset saattaneet vähentää lihan käyttöä enemmänkin. Uusia tuotteita ja  reseptejä kokeillaan ja hyvien kokemusten myötä nälkä kasvaa syödessä.


Falafel, couscoussalaatti ja munakoisodippi

Pohjois-Karjalalaiset sukujuuret omaava, ruokaa rakastava ja keittiön salat taitava äitinikin on hankkinut vierailujamme varten erinäisiä tuotteita, kuten vegaanista tuorejuustoa ja soijamaitoa. Eilen hän oli laittanut Googleen hakusanaksi vegaanit munkit ja munkeilla herkuttelimmekin iltateen merkeissä. Hän oli itsekin positiivisesti yllättynyt siitä, miten leivonnassakin pärjää ilman eläinperäisiä tuotteita. Eroa "tavallisiin" ei todellakaan huomannut -  munkit olivat niin NAM!


Äipän vegaanit munkit

Päivittäiset valintamme saattavat tuntua pieniltä, mutta ajan kuluessa voimme huomata, kuinka kyse ei ollutkaan pelkästään oman toiminnan jäljistä vaikkapa luontoon. On syntynyt myös sekudaarisia vaikutuksia, kun muut ihmiset ovat napanneet hyviä vinkkejä minun elämästä omaan arkeensa. Oli kyse sitten maukkaasta falafel-reseptistä tai pahvipurkkien kierrättämisestä, he taas laittavat hyvän kiertämään huomaamattaankin omalla toiminnallaan. Ja kaikkea tätä toimintaa elää, seuraa ja pohdiskelee myös lapsosemme. Kaikki olemme kytköksissä toisiimme.

Ehkäpä joku kaunis päivä se minun valitsema vegejuusto on muuttunut ilmiöstä normiksi ja uudet sukupolvet ihmettelevät, miksi ihmeessä olemme joskus syöneet lehmien poikasille tarkoitettua ravintoa. Who knows! ;)

Lähde:
Matilainen I. Liha pitää pintansa. Viikkosavo 29.3.2017.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti