Ilahduttavaa on, että kasvisruokavalikoima on kasvanut huomattavasti viimeisen puolen vuoden aikana. Kuopion Prisman johtaja Jouni Ruotsalainen ei usko kasvisbuumin olevan ohimenevä trendi, vaan lihankulutus tulee hänen arvionsa mukaan laskemaan. Uusia tuotteita tupsahtelee markkinoille harvase päivä. Itse yritän tukea ilmiötä testaamalla uusia tuotteita ja jotkut hyödykkeet ovatkin jääneet päivittäiseen käyttöön.
Mudcake vegaanisti |
Itsetehty seitan, lohkoperunat ja tomaatti-basilikasalaatti |
Falafel, couscoussalaatti ja munakoisodippi |
Pohjois-Karjalalaiset sukujuuret omaava, ruokaa rakastava ja keittiön salat taitava äitinikin on hankkinut vierailujamme varten erinäisiä tuotteita, kuten vegaanista tuorejuustoa ja soijamaitoa. Eilen hän oli laittanut Googleen hakusanaksi vegaanit munkit ja munkeilla herkuttelimmekin iltateen merkeissä. Hän oli itsekin positiivisesti yllättynyt siitä, miten leivonnassakin pärjää ilman eläinperäisiä tuotteita. Eroa "tavallisiin" ei todellakaan huomannut - munkit olivat niin NAM!
Äipän vegaanit munkit |
Päivittäiset valintamme saattavat tuntua pieniltä, mutta ajan kuluessa voimme huomata, kuinka kyse ei ollutkaan pelkästään oman toiminnan jäljistä vaikkapa luontoon. On syntynyt myös sekudaarisia vaikutuksia, kun muut ihmiset ovat napanneet hyviä vinkkejä minun elämästä omaan arkeensa. Oli kyse sitten maukkaasta falafel-reseptistä tai pahvipurkkien kierrättämisestä, he taas laittavat hyvän kiertämään huomaamattaankin omalla toiminnallaan. Ja kaikkea tätä toimintaa elää, seuraa ja pohdiskelee myös lapsosemme. Kaikki olemme kytköksissä toisiimme.
Ehkäpä joku kaunis päivä se minun valitsema vegejuusto on muuttunut ilmiöstä normiksi ja uudet sukupolvet ihmettelevät, miksi ihmeessä olemme joskus syöneet lehmien poikasille tarkoitettua ravintoa. Who knows! ;)
Lähde:
Matilainen I. Liha pitää pintansa. Viikkosavo 29.3.2017.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti